iTunes Dag Top 3

FlashBack50 Top 3 (flashback50.nl)

22 oktober 2013

Muziek als Remschijf


Borsato is geboren in Alkmaar als zoon van Roberto Borsato en Mary de Graaf. Het gezin verhuisde naar Italië, waar Borsato's vader een restaurant aan het Gardameer ging runnen. Zijn vader, Roberto Borsato, overleed in de nacht van 22 op 23 januari 2009 op 69-jarige leeftijd. Marco heeft veel tijd in Italië doorgebracht en spreekt vloeiend Italiaans. Het gezin telt verder nog een zoon en een dochter.

Borsato brak door als zanger nadat hij op 7 april 1990 de Soundmixshow won met zijn vertolking van het nummer At This Moment van Billy Vera. Vanaf 1990 bracht hij drie Italiaanstalige albums uit. In 1994 stapte hij over op Nederlandstalige nummers (waarvan vele vertaald zijn uit het Italiaans). Hij brak door met het nummer Dromen zijn bedrog en zou vervolgens uitgroeien tot Nederlands succesvolste zanger aller tijden.

Sinds 1998 vervult Borsato de rol van ambassadeur van de stichting War Child, een organisatie die zich inzet om kinderen te helpen traumatische oorlogservaringen te verwerken. In hetzelfde jaar trouwde hij met Leontine Ruiters. Samen hebben ze drie kinderen: Luca, Jada en Senna.


Borsato verwierf enige bekendheid nadat hij op 7 april 1990 de Nederlandse versie van de Soundmixshow won met zijn vertolking van het nummer At This Moment van Billy Vera. Hierna tekende hij een contract bij platenmaatschappij Polydor. Van 1990 tot 1992 bracht Borsato drie Italiaanstalige albums uit, getiteld Emozioni, Sento en Giorno per giorno. Op de single Emozioni na, dat op nummer 4 van de Nederlandse Top 40 terecht kwam, behaalde hij hiermee maar weinig succes.

Omdat Borsato in 1993 in de vergetelheid dreigde te raken, besloot hij op aandringen van zijn platenmaatschappij over te stappen op Nederlandstalige muziek. Hij liet oorspronkelijk Italiaanse liedjes in het Nederlands vertalen of er werd een nieuwe tekst bij geschreven. In 1994 beleefde hij vervolgens zijn grote doorbraak. Zijn eerste Nederlandstalige single Dromen zijn bedrog (een cover van Storie di tutti i giorni van Riccardo Fogli) belandde op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 en zou daar uiteindelijk 12 weken blijven staan. Hij kwam hiermee in het Guinness Book of Records. Enkele maanden later stond ook het nummer Waarom nou jij (een cover van Quando Finisce Un Amore van Riccardo Cocciante) op de eerste plaats. Zijn eerste Nederlandstalige album, Marco, was eveneens een succes en bereikte 2x platina.

Na een lange periode van afwezigheid werd er op 14 oktober 2013 een nieuwe single uitgebracht. Dit lied, genaamd Muziek, is een samenwerking met de Bosnische dj Baggi Begovic, op de albumhoes aangeduid als Bag2Bank vanwege de samenwerking met componist John Ewbank, en rapper Ali B. Borsato en de Nederlands-Marokkaanse rapper hebben al eens eerder met elkaar samengewerkt en dit leidde toen tot de hit Wat zou je doen. Muziek was voor het eerst op de Nederlandse radio te horen op de zender Radio 538 in het ochtendprogramma Evers staat op. Hier onthulde Borsato dat zijn nieuwe album - Duizend Spiegels - op 22 november 2013 in de winkels ligt. Direct na de première barstte er een discussie los over Borsato's nieuwe single op Twitter. Veel mensen vonden - net zoals de zanger zelf - het lied erg vernieuwend en spraken er lofzang over. Aan de andere kant waren er mensen die het lied op zijn zachtst gezegd niet mooi vonden. Nederland was dus erg verdeeld.Desondanks verscheen het lied wel op nummer 1 in de iTunes charts.

Ook bij ons van Greatest-Hits is Muziek niet onpgemerkt gebleven en daarom is het deze week de Remschijf.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten