iTunes Dag Top 3

FlashBack50 Top 3 (flashback50.nl)

5 december 2013

Nelson Mandela overleden

Bron: NRC
Oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela is op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zojuist bekendgemaakt in een televisietoespraak.

Mandela zal een staatsbegrafenis krijgen. Vlaggen hangen halfstok.

Mandela, die 8 juni in het ziekenhuis in Pretoria werd opgenomen met een longontsteking, kampte al maanden met terugkerende problemen aan zijn luchtwegen.

De toestand van Mandela werd steeds beschreven als kritiek, maar stabiel. Bij zijn ziekenhuisopname in juni werd er al ernstig rekening mee gehouden dat hij zou sterven. Hij hield het onverwachts echter langer vol. In september werd hij zelfs ontslagen uit het ziekenhuis, omdat hij volgens zijn artsen thuis op hetzelfde niveau intensieve zorg kon krijgen.

SYMBOOL VAN VREEDZAAM VERZET TEGEN APARTHEID

Mandela, de anti-apartheidsstrijder die een wereldwijd symbool van vrede en heldendom werd, raakte tijdens zijn studie geïnteresseerd in anti-koloniale politiek. Hij sloot zich aan bij het Afrikaanse Nationaal Congres (ANC), een politieke groepering die werd opgericht om de belangen van de zwarte bevolking te behartigen. Hij richtte de jeugdafdeling op en toen de regering in 1948 begon met het invoeren van de apartheid, kreeg hij al snel allerlei vooraanstaande functies binnen het ANC.

Zijn activiteiten leidden tot zijn veroordeling in 1964, vanwege sabotage en de poging de regering omver te werpen. Zevenentwintig jaar zat Mandela vast in erbarmelijke omstandigheden. Eerst op Robbeneiland, toen in Kaapstad, ten slotte nabij Paarl. Een krachtige internationale lobby zorgde ervoor dat hij in 1990 werd bevrijd.

Vier jaar later werd hij president van Zuid-Afrika, tot 1999. Mandela was de eerste zwarte president én de eerste president die tijdens representatieve, eerlijke verkiezingen gekozen werd. Na zijn presidentschap verscheen hij nog geregeld in het openbaar, veelal met bekende mensen: wereldleiders, popsterren, koningen en koninginnen. Totdat zijn fragiele toestand dat een paar jaar terug niet meer toestond.

Bron: Greatest-Hits
Op muzikaal gebied heeft Mandela voor een aantal prachtige songs gezorgd, niet dat hij ze zelf zong maar hij was wel steeds de inspiratie voor de songs.
We kennen allemaal uiteraard de songs van: 
The Special AKA - FREE NELSON MANDELA
Simple Minds - MANDELA DAY
Hugh Masekela - MANDELA (BRING HIM BACK HOME)
Eddy Grant - GIMME HOPE JO'ANNA
Artists United Against Apartheid - SUN CITY
En de single ORDINARY LOVE van U2 wat op dit moment een hit is.
Omdat wij een muziek blog zijn maar niet aan deze tragische gebeurtenis voorbij willen gaan plakken we bovenstaande 6 nummers even aan elkaar als hommage aan een machtig maar vooral prachtig mens.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten