iTunes Dag Top 3

FlashBack50 Top 3 (flashback50.nl)

8 december 2012

Carice van Houten als kerstcadeautje


















Dat wij van The-Greatest-Hits best wel een beetje gek zijn op Carice van Houten dat wisten jullie wellicht al. Maar waarom dat zo is was jullie nog niet bekend.
En daar komt nu verandering in denk ik want je kunt nu bij ons in een 5 minuten durende compilatie gaan luisteren naar alle 11 tracks van het album "See You On The Ice"
We hebben van elke track een stukje in de compilatie verwerkt en aan de hand daarvan kun je jezelf een goed beeld geven van hoe het album in zijn geheel klinkt.

Wij kwamen tot de conclusie dat het album fris, spannend, verrassend en gedurft is. Gedurft omdat er 11 songs op staan die geen van allen op elkaar lijken qua stijl. ieder liedje neemt je mee op een ander avontuur en dat is gedurft maar pakt dus erg goed uit.

Track 1 is Siren To The Sea en die hakt er gelijk lekker in, een donker begin met lage bassen trekken je het nummer in. Bijna Massive Attack achtig doet Carice dan haar ding en het blijft spannend tot het eind. Carice haar stem is loepjezuiver en misschien hier en daar iets te gearticuleerd maar de ruige instrumenten contrasteren daar wel erg lekker bij.

Track 2 is Something Funny en werd je bij track 1 nog op een donkere kant van Carice getrakteerd dan leef je nu helemaal op bij Something Funny want dat is wat meer uptempo en heeft een hoog vrolijk meezing gehalte.

Track 3 is Time en daar grijpt Carice weer terug naar een lager tempo maar de muziek blijft wel vrij opgewekt en toegankelijk. De muziekale begeleiding op deze track is rustig en groeit ook niet uit tot een bombastisch hoogtepunt, terwijl Carice zelf wel steeds losser lijkt te komen naarmate het nummer vorderd.

Track 4 is Particle Of Light is de 2de single die Carice van het album heeft uitgebracht en dat is 1 van de hoogtepunten op het album als je het ons vraagt. ijzersterke track waarin ze vocaal wordt bijgestaan door niemand minder dan Antony Hegarty van Antony And The Johnsons. Mysterieus en melancholiek tegelijk en je krijgt zin in een open haard vuur. Waarschijnlijk niet geschikt voor de hitlijsten maar we hopen het wel natuurlijk.

Track 5 is Emily en dat nummer staat inmiddels hoog in onze eigen UP40 hitlijst. Heerlijk poppie liedje wat ook een goed meezing gehalte heeft en een clip waar Carice haar acteerwerk ook goed gebruikt. Wel jammer dat er op het album geen ruimte meer was voor de videoclip of in ieder geval de video-edit want daar zit weldegelijk verschil in met name door het intro en de break.

Track 6 heet Recovery Mission en daar doet Carice je denken aan Madonna's Erotica. Ze zingt daar namelijk niet alleen maar, maar ze praat ook delen van de song aan elkaar op de maat van de muziek zoals Madonna dat ook doet in Erotica. Luchtig nummertje wat door dat gepraat toch weer iets mysterieus meekrijgt maar wat direct weer weg is op het moment dat ze gaat zingen want dan zing je weer lekker mee en geniet je.

Track 7 heet Broken Shells en dat zingt ze samen met Howe Gelb. De eerste klanken van het nummer doen je denken aan Blue Hotel van Chris Isaak, maar dat idee is verdwenen zodra Carice gaat zingen.
Zodra Howe Gelb erbij komt met zijn fluisterachtige stem moest ik direct denken aan Nick Cave. Prachtig nummer wat absoluut ook tot 1 van de hoogtepunten mag worden gerekend.

Track 8 is I'm Here en Goldfrapp vergelijkingen zijn onvermijdelijk maar niet vervelend. Zwoel gezongen op de klanken van violen wil je bijna automatisch weer terug naar je openhaardje om daar onder het genot van een drankje weg te dromen naar daar waar Carice zingt I'm Here. De krekels op de achtergrond versterken dat openhaard gevoel op een positieve manier.

Track 9 heet YOU. ME. BED. NOW. en dat klinkt best heftig maar zodra je het nummer hoort valt dat best wel weer mee. De eerste klanken zijn zeer toegankelijk en de opbouw is mooi. Zodra Carice gaat zingen lijkt het de te brave kant op te gaan bij een best ondeugende titel. Maar eenmaal bij het refrein aangekomen gaan de mondhoekjes weer omhoog en vallen de stukjes op hun plek. Erg sterk nummer wat vooral goed tot zijn recht komt als je het kneiterhard draait.

Track 10 is End Of The World en daar wordt ze muzikaal bijgestaan door Marc Ribot op gitaar. Marc is een Amerikaans gitarist die voornamelijk bekend is als de gitarist van Elvis Costello, Tom Waits en componist John Zorn. End Of The World is mede dankzij Marc een heerlijk jazzy nummer geworden waar je er niet te veel van op 1 album moet zetten. Maar zo'n enkel nummertje tussendoor werkt zeer verfrissend en ligt prettig in het gehoor.

Track 11 is de afsluiter en heet Still I Dream Of It en begint als een oude Amerikaanse televisie serie en de zang is ook dusdanig bewerkt alsof het lijkt dat Carice het opname ergens in de 50's.
Niet het sterkste nummer op het album, maar wel erg mooi gezongen waarbij ik toch stiekem bij vlagen moet denken aan Bonnie Beecher. Naarmate het nummer het einde naderd wordt de oude microfoon ingeruild voor een hi-tech model en wordt de zang naar 2012 ge-upgrade wat dan toch weer dat extraatje meegeeft aan dit nummer.

Al met al een zeer prettig album wat zeer zeker de moeite waard is en waar we toch een klein beetje mee kunnen kijken in Carice haar muzikale wereldje.
Carice gaat ook touren door het land en ze zal het voorprogramma gaan verzorgen van Rufus Wainwright.
Vele critici maakte voor het uitkomen van het album al gehakt van het schijfje, maar dat is dus absoluut niet nodig want deze dame kan gewoon naast acteren ook nog eens lekker zingen dus laat haar.
Ik ben Electro monteur en geen muziek resensent maar dat betekend niet dat ik geen resensie kan schrijven waarin ik vertel hoe ik het album vind klinken. En dat het taaltechnisch misschien niet in orde is wil ik dan best geloven, maar ik heb er lol en mij laten jullie ook met rust ;o)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten