iTunes Dag Top 3

FlashBack50 Top 3 (flashback50.nl)

10 december 2012

De Geschiedenis van Vandaag

Maandag 10 December
In het item de geschiedenis van vandaag wat regelmatig terug gaat keren op Greatest-Hits gaan we terug in de tijd en kijken we wat er vandaag gebeurde. Dat kan betekenen dat we 30 jaar terug in de tijd gaan, maar we kunnen ook slechts 4 jaar terug gaan.

Vandaag gaan we wederom 45 jaar terug en komen we uit op de dag dat Otis Redding verongelukte.

Op weg naar een optreden in Cleveland komt Otis Redding op 10 December 1967 bij een vliegtuig-ongeluk om het leven.
Het vliegtuig stort neer in Lake Monona bij Madison in Wisconsin. Het lichaam van de soul-zanger wordt een dag later geborgen. Bij het ongeluk komen ook Jimmy King, Ronnie Caldwell, Phalon Jones en Carl Cunningham van zijn begeleidingsband The Bar-Kays om het leven.
Ben Cauley van The Bar-Kays overleefd als enige de crash. De begrafenis van Otis Redding wordt bijgewoond door 4500 mensen, waaronder zijn collega's James Brown, Aretha Franklin, Stevie Wonder en alle muzikanten van platenmaatschappij Stax.
De kist met het stoffelijk overschot van Otis Redding wordt gedragen door Joe Simon, Johnnie Taylor, Joe Tex, Arthur Conley en enkele jeugdvrienden uit Macon in Georgia. Otis Redding ligt begraven op The Big O Ranch, Round Oak in Jones County, Georgia.
Otis Redding wordt geboren op 9 September 1941 in Dawson, Georgia, en groeit uit tot een van de meest invloedrijke soulzangers van de jaren zestig. In 1959 zingt Otis Redding bij Johnny Jenkins & The Pinetoppers, die een lokale hit hebben met Love Twist. Redding is duidelijk beinvloed door stadgenoot Little Richard en door Sam Cooke. In 1960 neemt hij een eerste single op, Shout Bamalama, gebaseerd op het werk van Little Richard. In 1961 vertrekt Redding naar Los Angeles, maar de twee singles die hij daar maakt (Tuff Enough/She's Allright en Gettin'Hip/Gamma Lama) floppen. In 1962, weer terug in Macon, voegt hij zich weer bij de Pinetoppers, waarmee hij enkele nieuwe, weinig succesvolle nummers maakt.
Tijdens een sessie neemt hij, begeleid door de Stax-huisband, ook enkele solonummers op, waaronder het zelfgeschreven These Arms Of Mine. Deze emotionele ballad is Otis Reddings eerste hit. Tussen 1962 en 1964 volgt een serie vergelijkbare ballads met emotionele zang en sentimentele teksten, die het goed doen en Reddings naam vestigen als de beste soulballad-zanger van zijn tijd.

The Rolling Stones nemen een aantal nummers van Redding op (That's How Strong My Love Is en Pain In My Heart) en zorgen zo dat Otis Redding ook in Engeland bekend wordt. In 1965 neemt hij het in veel hoger tempo liggende Respect op, waarmee hij voor het eerst doorbreekt naar de blanke markt. Een cover van het Rolling Stones-nummer Satisfaction doet het ook goed, maar is kwalitatief minder.
Redding blijkt in de Verenigde Staten toch een randfiguur en zijn uitverkiezing in 1967 tot zanger van het jaar door de lezers van het Engelse Melody Maker verbaast in de Verenigde Staten zeer. Een geslaagd optreden op het Monterey Pop-festival levert een vergrote populariteit onder blanken op.

Na zijn tragische dood wordt postuum (Sittin' On) The Dock Of The Bay uitgebracht, wat begin 1968 zijn eerste nummer 1-hit is en een millionseller wordt. Redding is een sleutelfiguur in de ontwikkeling van de zuidelijke soul en zijn reputatie wordt na zijn dood alleen maar groter. Otis Redding is 26 jaar geworden.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten