iTunes Dag Top 3

FlashBack50 Top 3 (flashback50.nl)

19 januari 2013

De Geschiedenis van Vandaag 19 Januari

Zaterdag 19 Januari



Bron: vandaagindemuziekgeschiedenis.blogspot
Na de kerstdrukte en de eindejaarslijstjes stress hebben we even gas terug ge nomen met de geschiedenis van, maar vanaf nu gaat de geschiedenis van vandaag weer regelmatig terug keren. Op Greatest-Hits gaan we terug in de tijd en kijken we wat er vandaag gebeurde. Dat kan betekenen dat we 30 jaar terug in de tijd gaan, maar we kunnen ook slechts 4 jaar terug gaan.

Vandaag gaan we 33 jaar terug en zien dat .....
Pink Floyd komt op 19 Januari 1980 op de eerste plaats van de Billboard albumlijst met het dubbelalbum The Wall. Uiteindelijk staat The Wall vijftien weken op de eerste plaats in de albumlijst van Amerika. Begin 1978 is Roger Waters al begonnen met het opnemen van demo's voor het album. Pink Floyd begint in November 1978 in de Super Bear Studios in Frankrijk aan de opnames. Het album vertelt hoe de rockzanger Pink een muur om zichzelf heen bouwt om zich af te schermen van de buitenwereld. De Bricks In The Wall worden gevormd door alle traumatische gebeurtenissen uit zijn leven: het opgroeien zonder vader, bepaalde leraren op school, een moeder die hem klein wilde houden, de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, verbroken relaties. Dit alles leidt bij Pink tot gevoelens van leegte, agressie, wanhoop en gevoelloosheid en het creeeren van een muur om zich heen. Hij raakt overspannen en ziet zichzelf als een onaantastbare dictator, die alle zwakkeren in de samenleving wil uitroeien. Als in een (denkbeeldige) rechtszaak zijn schoolmeester, vrouw en moeder tegen hem getuigen, wordt hij gedwongen de muur af te breken. Roger Waters heeft in meerdere interviews verteld dat de teksten grotendeels autobiografisch zijn en dat het idee voor het album is ontstaan omdat Waters - sinds de enorme populariteit van Pink Floyd en de optredens in voetbalstadions - het gevoel had dat er een muur ontstaan was tussen band en publiek. Pink Floyd vervreemd echter niet alleen van het publiek, maar ook van elkaar. Toetsenist Richard Wright wordt het slachtoffer van de interne machtstrijd en wordt tijdens de opnames door Roger Waters uit de groep gezet. Zowel het album, als de single Another Brick In The Wall (Part Two) worden grote hits. In Zuid Afrika krijgt Another Brick In The Wall (Part Two) het nummer een heel speciale betekenis. Het wordt de protestsong van het verzet tegen apartheid. Het verplicht stellen van het Afrikaans als vak op de zwarte scholen leidde tot enorme rellen, De zin We Don't Need No Education sluit daar als thema direct op aan. Het nummer wortdt in Zuid-Afrika dan ook verboden. In Nederland wordt The Wall op 30 November 1979 uitgebracht, en komt op 8 December 1979 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Vanaf 5 Januari 1980 staat de dubbel-LP acht weken op de eerste plaats.

Nu kunnen we natuurlijk de videoclip van The Wall plaatsen, maar wij willen 1980 graag naar 2013 linken en dan krijg je wat je toen niet zag, mash-ups. Vandaar dat we hebben gekozen voor een niet onverdienstelijke mash tussen Pink Floyd en Bee Gees.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten