iTunes Dag Top 3

FlashBack50 Top 3 (flashback50.nl)

13 november 2016

Leonard Cohen heerst postuum in de iTunes chart

De Canadese zanger, songwriter en dichter Leonard Cohen is vrijdag 11 november op 82-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn muzieklabel Sony Music bekend. Hij overleed in zijn huis in Los Angeles. Wanneer en waaraan de zanger precies overleed, is niet bekend gemaakt.

“Met diepe droefheid melden wij dat legendarische dichter, songwriter en kunstenaar, Leonard Cohen is overleden”, zo staat op de site van Cohen die in 2013 nog in Nederland optrad. De familie vraagt om privacy. Hij woonde de laatste jaren in Los Angeles en kampte al een tijdje met gezondheidsproblemen.

Cohen werd in de jaren zestig wereldberoemd met zijn liedjes Suzanne, So long Marianne en Bird on a Wire. Ook is hij bekend van het nummer Hallelujah. Aanvankelijk begon hij als dichter, maar met zijn monotone, melancholieke stem had hij als muzikant meer succes. Hij werd ook bekend als een songwriter die thema’s als spiritualiteit en seksualiteit subtiel in zijn nummers verwerkte.

En juist nu is het Leonard Cohen die de iTunes chart beheerst. Met liefst 13 tracks staat hij sinds zijn overlijden genoteerd en 2 daarvan staan in de top3. De andere song in de top3 is de Hallelujah vertolking van Nick Schilder dus ook dat is een Cohen gerelateerd succes.

Persoonlijk vinden wij van Greatest-Hits het altijd jammer dat een artiest pas weer de charts beklimt nadat hij van ons is heen gegaan. Maar uiteraard begrijpen wij ook dat men door zijn overlijden juist weer de behoefte heeft om zijn muziek te beluisteren.
Ditzelfde fenomeen zagen wij dit jaar al bij o.a. David Bowie, Prince en Toots Thielemans.

Hopelijk hebben we nu onze portie wel gehad wat het wegvallen van grootheden betreft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten