iTunes Dag Top 3

FlashBack50 Top 3 (flashback50.nl)

24 oktober 2012

Het verhaal achter de remix

In het verhaal achter de remix kun je lezen hoe een remix ooit tot stand is gekomen. In dit geval neemt Ben Liebrand je mee naar de zomer van 1986 en het ontstaan van de Holiday Rap van MC Miker G & DJ Sven.
De bron van het verhaal is de producent en remixer van de plaat, Ben Liebrand himself.
En het complete verhaal kan je op zijn facebook pagina lezen (in het Engels)



The Story Behind The Remix.


MC MIKER G & DJ SVEN - Holiday Rap

Ergens begin 1986 nam Frits van Swoll van Dureco records contact met Ben op en liet hem een demo horen die gemaakt was door Martin van der Schagt, samen met 2 rappers, DJ Sven & MC Miker G.
De demo bevatte ondermeer ...
instrumentale edit van Madonna's Holiday, waarover een rap was opgenomen. En aan het einde van de demo gooide ze er ook nog even een stukje We are Going On A Summer Holiday van Cliff Richard tegenaan. Die demo kun je hier beluisteren/bekijken.

Ben arangeerde de track in een andere volgorde waardoor het "Cliff Richard" gedeelte het refrein zou gaan vormen. Velen mensen namen destijds aan dat Ben simpelweg Madonna's nummer gesampled had zoals het in de demo ook te horen is. Maar niets is minder waar aangezien het samplen van een Madonna track voor grote problemen kon zorgen met betrekking tot de rechten. Het nummer opnieuw opnemen waardoor je er min of meer een cover van maakt mocht volgens de Nederlandse wet dan weer wel dus heeft Ben de gehele instrumentaal opnieuw ingespeeld.

Om dat voor elkaar te krijgen moest Ben opzoek gaan naar welke instrumenten er gebruikt waren door de producer van Madonna (John Jellybean Benitez) zodat hij dezelfde sound kon creëren.
De album hoezen van Madonna brachten veel duidelijkheid aangezien het destijds gewoon was dat de producer de gebruikte instrumenten op de albumhoes vermelde.
De drums kwamen van een DMX drum computer.

De bass line werd opnieuw gecreëerd met de Minimoog, waarbij de sound zo dicht mogelijk benaderd is.
De Strings kwamen van Ben zijn Roland D-550.
Gitaren werden gedaan door Bernard Oattes (bekend van o.a. The Limit)
En er moest een ritje Haarlem aan te pas komen om de synth parts door Peter Schön opnieuw in te laten spelen.
En Jody Pijper was de dame die de zangpartijtjes voor haar rekening nam.

De track was klaar op de raps na dan.
En dus werden DJ Sven and Miker-G uitgenodigd om naar Ben zijn kleine studiootje in Nijmegen te komen. En dat was ook het moment dat Ben de mannen voor het eerst ontmoete.
De setup in de studio zag er ongeveer uit zoals je hiernaast kunt zien.


Sven nam als eerste zijn raps op en daarna was Miker G aan de beurt. Doordat zijn stem via de mixer terug kwam hoorde hij zichzelf rappen en daardoor kreeg hij een mooie reverb in zijn stem
Hij begon te rappen en te beatboxen terwijl hij zichzelf dus hoorde met die reverb en hij kreeg het steeds beter naar zijn zin. Maar de opnameband liep nog niet dus moest Ben hem stoppen, maar om dat voor elkaar te krijgen moest Ben de stekker van zijn microfoon eruit trekken want hij ging helemaal op in zijn raps. Miker G had de tekst voor het lied klaar maar uiteindelijk zijn daar delen van niet in de song gekomen maar werden vervangen door een freestyle gedeelte wat Miker G ook graag deed. Ook nam Ben een aantal opnames op van Miker G zijn beat boxing en een combinatie van die opnames is in de track beland.

Ben is een enorm groot Art Of Noise liefhebber en dus besloot hij om de heren ook nog wat korte kreten te laten inzingen waar Ben dan later weer melodielijntjes mee zou kunnen maken.

Ben ging aan de gang met alle ingrediënten en kwam uiteindelijk met een na 1 minder gelukte mixdown met de 2de mix daar uit waar hij wilde wezen.
De gehele mix die als 12" werd opgenomen is in 1 run opgenomen waarbij alle faders op de juiste momenten open moesten worden gegooid.

De masterversie werd bij Frits van Swoll van Dureco Records afgeleverd en alles ging in productie.
De financiele afdeling van Dureco bleek nogal gierig want de vergoeding die Ben Liebrand  voor al zijn werk kreeg was "peanuts". Maar om dat een beetje goed te maken gaven ze hem een hoog percentage van de uiteindelijke verkoopopbrengsten (niet verwachtend dat het zo'n monsterhit zou worden) en daar was Ben wel blij mee.

Toen Ben de mix aan Rob van Schaik (het andere bandlid van The Limit) liet horen kwam hij met de legendarische opmerking: "Dit is te lullig om geen hit te zijn" en hij kreeg gelijk!

Niet veel later was Ben naar een New Music Seminar in New York geweest en dus afgesloten van de buitenwereld die Nederland heette aangezien internet en mobiele telefoons nog niet echt door waren gebroken.
Op zijn vlucht naar huis gluurde hij bij iemand over zijn schouder naar de Top40 lijst in de krant en tot zijn verbazing zag hij: MC Miker G & DJ Sven - Holiday Rap on Position #1.

Ben kon het niet geloven maar toch was het zo, sterker nog.....niet alleen in Nederland stonden ze op 1, heel Europa was "going on a Summer holiday".
Amerika blokkeerde de release van het nummer, waarschijnlijk waren ze bang dat de plaat samples van Madonna bevatte wat dan zou kunnen lijden tot grote rechtzaken.
Toen Ben zijn platinum award kreeg overhandigd bij Dureco zag hij Sven en Miker G voor de 2de keer ooit. En ergens in Europa liggen waarschijnlijk nog wel een aantal gouden platen van de Holiday Rap op Ben Liebrand te wachten ;o)

Het maken van de Holiday Rap is 1 van de meest vreemde ervaringen die Ben heeft gehad in zijn nu al erg lange carriere.
Ben zelf probeerde Madonna haar muziek na te maken met als resultaat dat zijn en Frits hun wegen ieder een eigen kant op gingen. Mede veroorzaakt door de druk van Dureco die niet op Ben wilde wachten met een opvolger maar zelf de touwtjes in handen namen met de Celebration Rap als resultaat.
Svenwas van de 1 op de andere dag een wereldberoemde artiest die dag en nacht onderweg was van optreden naar optreden terwijl hij dat eigenlijk helemaal niet wilde bereiken.
Miker G heeft Ben na die tijd nog 1 keer gezien en dat was tijdens Ben zijn 25 jarig jubileum in de muziek.


Jaren later kwam Ben Liebrand weer in aanraking mer Sven vanwege zijn minimix. Dat is bij radio Veronica namelijk een vast onderdeel geworden in de show van Sven waardoor Ben en Sven wekelijks met elkaar aan de lijn hangen.

Miker G


Wij van The-Greatest-Hits zijn even gaan zoeken en hebben gevonden dat Miker G min of meer van het padje raakte door de enorme bulken geld die hij ineens verdiende. Hij smeet met geld en kwam in aanraking met mensen die zeiden zijn vrienden te zijn maar dat uiteindelijk niet bleken te zijn. gevolg was drugs, failicement, dakloos en berooid.
Miker G klimt inmiddels weer uit een dal en is weer aan het rappen geslagen in een groep die zichzelf Lion's Den noemt.



2 opmerkingen:

  1. Martin van der Schagt21 juli 2014 om 06:22

    Leuk stukje, leuk is nog om te vertellen dat ik destijds draaide als DJ in Club Baccara en de Celebration rap daar ook tot stand is gekomen ism Frits van Swoll!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sven draaide toen de tijd ook in the Long beach mijn baas toen vond hem niet zo (zijn vrouw wel haha) dus Sven ging weg en niet veel later kwam de plaat uit.
    Ja zo slecht was ie dus niet haha

    BeantwoordenVerwijderen